Työskentely


Työskentely kanssani alkaa ensin työn suunnittelulla. Kun suunnitelma on valmis, siirrytään äänittämään, äänityksen jälkeen (ja mahdollisesti myös äänityksen aikana) editoidaan, sitten miksataan ja lopuksi masteroidaan. Voidaan ajatella, että äänitys on kaikista tärkein vaihe, siinä luodaan raaka-aineet lopputuotteelle. Miksaus on äänityksen kiillottamista ja masterointi miksauksen kiillottamista.

 

Äänitykselle ja editoinnille käytän tuntihintaa, miksauksen hinta on kiinteä. Alla nämä vaiheet on kuvattu tarkemmin.

 

Suunnittelu

Tutustun aluksi aineistoon, esimerkiksi kuuntelen mahdolliset treenikämpällä puhelimella nauhoitetut tai muut demot. Voin tulla myös treenikämpälle kuuntelemaan. Annan kappaleista palautetta ja kehitysideoita, jos niin halutaan. Yleisesti tarkoituksena on, että kerron kaikki mieleeni tulevat ideat ja bändi tai artisti saa valita, otetaanko niitä käyttöön. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että bändi tai artisti kuulostaa itseltään. Kuuntelen myös soittosuorituksia ja annan niihin palautetta ja mahdollisia treeni-ideoita, jotta äänitysvaihe sujuu jouhevasti.

Tämän jälkeen suunnitellaan äänityksen toteutus, esim. missä kaikki instrumentit ja laulut äänitetään, soittaako koko bändi livenä yhdessä pohjaraidat vai äänitetäänkö kaikki soittimet erikseen, onko editointi sallittua jne. Myös kaikki toiveet ja mahdolliset referenssit keskustellaan läpi. Näiden jälkeen annan arvion hinnasta ja äänitykseen kuluvasta ajasta. Suunnitteluvaihe on ilmainen.

 

Äänitys

Yleensä aloitetaan rummuilla tai muulla rytmisoittimella, ellei äänitetä koko bändiä kerralla. Tätä varten tarvitaan alustava pohjakitararaita (muukin soitin käy), jonka avulla rumpali tietää missä kohtaa biisiä mennään; tämä äänitetään ennen rumpuja joko samana päivänä tai aiemmin. Ennen rumpuäänitystä biisin tempo lyödään lukkoon. Pohjakitaran äänityksen jälkeen tempoa voidaan vielä muuttaa helposti suuntaan tai toiseen, mutta kun rumpuja äänitetään, sovittu tempo pysyy.

Eri ottoja on jälkikäteen mahdollista yhdistellä, mutta on otettava huomioon, että soiton pitää oton vaihtuessa olla täysin samanlaista kuin edellisessä otossa, muuten esim. symbaalien soinnit voivat katketa epäluonnollisen kuuloisesti. Jos esim. kertosäe äänitetään uudelleen, aloitetaan tämän vuoksi äänitys jo edellisen osion alusta tai vähintään sen puolivälistä, jolloin oton vaihtumisen saumapaikalle on enemmän vaihtoehtoja. Tämä korostuu lähinnä rummuilla, mutta myös muut soittimet hyötyvät monesti pienestä "kaulasta".

Mitä paremmalta kaikki kuulostaa äänitysvaiheessa, sitä paremmalta myös miksaus ja lopputuote kuulostaa. Äänitysvaiheessa pyrimme äänittämään mahdollisimman valmista soundia. Miksauksessa ja editoinnissa on toki mahdollista tehdä todella paljon erilaisia temppuja, mutta nämä toimenpiteet usein jättävät jälkensä. Mikään editointi tai korjaus ei voita hyvällä soundilla ja hyvillä välineillä taltioitua hyvää ottoa. Pientä korjausta voidaan tietysti tehdä täysin huomaamattomasti ja se onkin todella yleistä.

Ennen muiden soittimien äänitystä rummut editoidaan (jos siihen on tarvetta), jotta muut saavat soittaa lopullisen pohjan päälle. Otot lyödään tässä vaiheessa mahdollisimman lukkoon, jotta myöhemmin ei tule yllätyksiä.

Annan äänittäessä palautetta soitto- ja laulusuorituksista ja pyrin valmentamaan mahdollisimman hyviin ottoihin. Tässä kohtaa ei ole tarkoitus alkaa opettaa/opetella uusia asioita, vaan äänittää paras otto tai niiden yhdistelmä mitä sinä päivänä on mahdollista. Prosessia voidaan jatkaa myös toisena päivänä, mutta jos käytetään esim. mikitettyä kitarakaappia, joudutaan mahdollisesti joko vetämään koko biisi uudestaan, tai reamppaamaan kitaran äänitetty kuivasignaali lopuksi vahvistimen läpi (näin soundi pysyy varmasti yhtenäisenä biisin alusta loppuun). Otan nämä tilanteet aina äänittäessä huomioon ja kerron vaihtoehdot, joten bändin tai artistin ei tarvitse huolia näistä, kun äänitetään.

Tarkoitus on pitää äänitystilanteet mahdollisimman rentoina ja mukavina. Bändin tai artistin ei tarvitse huolehtia esim. tekniikasta, vaan voi keskittyä luomiseen ja antamaan itsestään kaiken irti. Kerron prosessin aikana kaiken mitä pitää ottaa huomioon ja halutessa toki esittelen myös käyttämiäni tekniikoita ja laitteita.

Äänityspäivien jälkeen annan kuultavaksi näytteitä päivän saaliista ja jos olen editoinut jotain, lähetän myös niistä näytteet kuultavaksi. Näiden näytteiden ei ole vielä tarkoitus kuulostaa täysin valmiilta vaan niistä kuunnellaan soitto- ja laulusuoritukset ja niiden perusteella otot hyväksytään ennen miksausta.

 

Miksaus

Miksaus alkaa, kun kaikki on äänitetty ja otot hyväksytty. Miksaukselta voi odottaa soundin selkenemistä ja iskevyyden paranemista. Myös raitojen väliset balanssit hiotaan kuntoon. Miksauksessa yleisesti on tarkoitus nostaa äänitetyt soundit pykälää tai paria ylemmäs ja luoda kaiuilla ja muilla efekteillä biisille oikeanlainen tunnelma.

 

Laitan ensimmäisen miksausversion kuultavaksi mp3-muodossa ja otan vastaan siihen liittyvät palautteet, teen mahdolliset muutokset ja laitan uuden version. Näitä palautekierroksia jatketaan niin monta kertaa, että lopputulos on miellyttävä.

 

Hyväksyminen ja masterointi

Kun miksauksen lopputulos on hyväksytty, lähetän laskun 30 päivän maksuajalla (ellei etukäteen sovita muuta) ja laitan täyslaatuisen wav-tiedoston tulemaan. Sopimuksesta riippuen se on joko masteroitu, tai lähetetään vielä masteroijalle viimeistelyyn.

 

Suosittelen lähes aina ulkopuolisen masteroijan palkkaamista. Tuore korvapari tekee viimeistelyllä ihmeitä ja nostaa yleensä soundin tasoa useita prosentteja. Joka projektiin (varsinkin pienempiin) ulkopuolista masteroijaa ei välttämättä tarvita. Masterointi onnistuu myös minulta pienellä lisähinnalla, mutta olen erikoistunut äänitykseen ja miksaukseen. Minulla on tiedossa useita hyviä masteroijia, joita voin suositella, tai voidaan käyttää omaa valintaanne.